De geschiedenis van Franeker

 

Franeker, een zeer oud karakteristiek stadje in het noord-westen van Friesland. Franeker is ergens zo rond 1200 ontstaan en de eerste mensen vestigden zich aan de Froonacker en de Godsacker.  Na de vergadering in 1345 werd Franeker het machtcentrum van westergo en tevens het hoofddekenaat dat eerder aan Winsum was toegewezen. De jurisdictie van Franeker was groot en had zijn zeggenschap tot in het Duitse Emden. Niet lang daarna werd er in Franeker en omwalling gemaakt door de vijanden op afstand te houden. Zo, nu kon Franeker zich gaan uitbreiden. Uiteraard kwam ook snel de Bogt fen Gune er, een kroeg wat zeer bekend is geworden dankzij de studenten. jaja, de studenten want Franeker zou een toch wel zeer beroemde studentenstad worden. Het stadhuis van Franeker, althans de oude in de binnenstad, werd zo rond 1600 gebouwd. Daar schuin tegenover kwam het wereldberoemde Planetarium dat rond 1778 is gebouwd.

Wat ook zeer bekend is is natuurlijk de PC. Een echte Friesche sport, genaamt kaatsen, wat van oorsprong door de Grieken werd beoefend. Toch is deze sport in Franeker jaarlijks een hoogtepunt van het kaatsen. De winnaar mag zich zelf koning noemen.

Gebouwen die voor Franeker veel hebben betekent in het vroege stadium van het onstaan zijn onder ander: het planetarium, het oude weeshuis, de kerken, het psychiatrisch ziekenhuis, het korendragershuisje, Bogt fen Gune, Hotel de Doelen, de Koornbeurs, het stadhuis, de gasfabriek, het Sternse Slotland, de universiteit, de oliefabriek, en uiteraard nog meer. Veel van deze gebouwen bestaan nog en worden volop gebruikt.

Nu, in de 21ste eeuw is Franeker veel veranderd, ook een oud stadje moet mee met zijn tijd. Zo heeft Franeker al jaren een nieuw stadhuis, het ziet er eigenlijk niet uit maar men moest!! Ook de woningen zijn drastisch veranderd, een rijtjes woning is echt niet meer van deze tijd. Er zijn dus nieuwe wijken ontstaan waarbij men een geheel vrijstaand huis heeft. Ook de industrie is druk aan het uitbreiden en dit alles gaat eigenlijk tenkostte van de mooie natuur die er in Friesland te vinden is. Ikzelf woon al sinds 1987 in het mooie Franeker en heb dus de afgelopen jaren veel meegemaakt wat er veranderd is en nog veranderen gaat. Zo hadden we ooit eens stoplichten, zelfs in het centrum op de zuiderkade. Nu is een stoplicht eigenlijk niet meer van deze tijd en zijn veel van deze punten vervangen voor rotondes. Franeker heeft er vijf van.

Franeker heeft momenteel iets meer dan 13.000 inwoners en of dit aantal erg zal stijgen is mij de vraag. Franeker is een leuke stadje, alleen jammer dat het zoveel duurder is dan andere steden in Friesland. Veel bedrijven zijn bijvoorbeeld hierdoor vertrokken uit Franeker en dat terwijl juist die bedrijven goede ideeŽn hadden. Toch zal het ook wel goed komen hoor, iedere stad zal wel zijn eigenaardigheden hebben. In ieder geval zal ik proberen om veel leuke foto's op deze pagina te kunnen zetten.

De volgende pagina's zijn hoofdzakelijk foto's. Veel over de 2e brug, die zal Franeker langzaam naar het zuiden doen uitgroeien. Die foto's zijn bijna iedere maand gemaakt zodat de verandering goed is te zien. Veel kijkplezier.

Bedankt alvast voor het bezoeken van mij homepage en graag tot ziens.

 

Groetjes van Peter Wrekenhorst uit Franeker